Pizza Plus Logo

Kako odabrati najbolji kačkavalj za picu

najbolji kačkavalj za picu
Sadržaj

Od svoje postojbine, Italije, pica je danas, sa pravom dostigla prestižno mesto, kao jedno od omiljenih jela među gotovo svim generacijama širom sveta. Baš kao i svako poznato jelo, i pica je nastala sasvim slučajno. Važi mišljenje da je nastala u XVIII veku kada su siromašni Napuljčani od tankog testa, maslinovog ulja i bosiljka pravili hranu za sebe i svoje ukućane. Vremenom, dodavani su joj različiti sastojci da bi dostigla današlji izgled i ukus.

Kačkavalj kao neizostavni sastojak pice

Jedan od veoma važnih sastojaka, bez koga se, složićete se, pica ne može zamisliti jeste kačkavalj. Ne samo da joj daje specifičan ukus, sir je veoma važan estetski detalj koji pici daje i specifičan izgled. Kako je pica jelo koje je lako prilagoditi svom ukusu, danas imamo veliki broj pica različitog sastava, izgleda, veličine, kao i pica od različitih vrsta sira. Svima nam je poznata pica sa četiri vrste sira. Međutim postavlja se pitanje, koji kačkavalj je nabolji za picu.

Šta je važno kod sira za picu

Prilikom pravljenja pice u sopstvenoj režiji, često pribegavamo izboru različitih vrsti sireva, vodeći se logikom sir je sir. Međutim, da li je baš tako? 

Prilikom izbora adekvatnog sira za picu, isti mora:

  • imati nisku tačku topljenja, kako bi se pravilno otopio, teglio i razlio po samoj pici,
  • ne sme izgoreti, ali bilo bi dobro da postigne zlatno smeđu boju prilikom pečenja,
  • mora imati odgovarajući ukus i teksturu kako bi odoleo svim drugim sastojcima i pici dao dominantni izgled i ukus.

Vrste sira za picu

Danas postoji veliki izbor različitih sireva, tako da je pravi izazov pronaći kačkavalj koji će biti najbolja opcija za picu. Međutim u moru ponude, ovi sirevi se smatraju odličnim rešenjem da se nađu na pici.

Mocarela – kačkavalj za picu

Mocarela je najčešći zbor ili italijanska klasika sira za picu. To, pre svega duguje, svom blagom ukusu koji se najlakše i najbolje uklapa sa drugim, jačim sastojcima, kao što su šunka, kobasice, ljuta paprika, ali i sposobnost lakog topljenja i kremaste strukture. Mana sveže mocarele je što u sebi sadrži dosta vode koju može otpustiti na testo koje će tim izgubiti onu svoju hrskavu strukturu. Međutim, i to se može rešiti tako što se pre korišćenja mocarela stavi u krpu i okači da se dodatno iscedi.

Gorgonzola

Sir koji u sebi sadrži jestive plesni. U pitanju je mekani sir sa veoma intezivnim ukusom i mirisom, te ga koriste ljudi koji su njegovi ljubitelji ili se koristi u kombinaciji sa drugim vrstama sireva. U tom slučaju preklapaju se ukus i teksture, tako da je krajnji doživljaj savršen.

Tvrdi i polutvrdi sirevi za picu

Gauda

Ovaj kačkavalj ubraja se u polutvrde i tvrde sireve, koji se dobro topi, tako da se uz mocarelu najviše koristi za pripremu pice. Posebno je ukusan kada se koristi u kombinaciji sa drugim sirevima, te je veoma česta opcija kod takozvanih pica sa četiri vrste sira.

Edamer

Polutvrdi sir, napravljen od kravljeg mleka, blagog je ukusa, lepo se topi i uz mocarelu i gaudu, smatra se odličnim nadevom za picu. Dobro se slaže sa drugim vrstama sireva i čest je sastojak na picama s četiri vrste sira.

Feta sir rešenje za picu

Iako nije standard da se feta sir koristi za picu, svojim specifičnim ukusom, odlično se slaže sa pečenicom i suhomesnatim delom pice. Najbolja kombinacija je kada se koristi sa drugim vrstama sira. 

Parmezan sir za pizzu 

Parmezan spada u grupu tvrdih sireva, napravljen od kravljeg mleka. Kako ima pikantan ukus i miris, parmezan se ne peče na pici. On se nakon pečenja narenda ili iseče na listiće i predstavlja odlično rešenje kao dodatni sastojak za picu.

Kako odabrati kačkavalj za pizza?

Na osnovu svega lako je zaključiti da je kačkavalj neizostavan sastojak pice i da ona bez njega ne bi imala svoj specifičan ukus i izgled. Kada smo kod izbora najboljeg kačkavalja za picu, on postoji, a koji će biti zavisi od vašeg ukusa. A, kada smo kod ukusa, složićete se da o njemu ne treba ni raspravljati. Zato umesto rasprave, uživajte u pici sa sirom koji je vama baš po vašem ukusu. 

Podeli na mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Poslednje objavljeno

Pogledaj menu

Pizza Plus social