Pizza Plus Logo

Kako je nastala današnja pizza?

pizza istorijat
Sadržaj

Pizza, omiljeno jelo mnogim, koje nas uvek iznova oduševljava svojom jednostavnošću i beskonačnim mogućnostima. Da li ste se ikada zapitali kako je zapravo nastala pizza? Ovo putovanje kroz istoriju pomoćiće vam da otkrijete zaostavštinu koju danas nosi jedan od najpopularnijih obroka širom sveta.

Istorijski koreni pice

Sve je počelo pre mnogo vekova, još u drevnim civilizacijama. Stari Egipćani, Grci i Rimljani su pekli tanke hlebove, slične današnjim picama. U Grčkoj su ti hlebovi bili premazani maslinovim uljem i začinskim biljem, dok su Rimljani koristili sir i med. Ipak, pizza kakvu poznajemo danas svoje korene ima primarno u Italiji.

Pizza u srednjem veku

Tokom srednjeg veka, u Napulju su se počela pojavljivati jela koja sve više liče na modernu pizzu. Na tanke hlebove, Napolitanci su počeli dodavati paradajz, koji je u Evropu stigao iz Novog sveta u 16. veku. Iako je u početku smatran otrovnim, paradajz je brzo postao ključni sastojak, kako ovih prapizza, tako i kompletne bogate italijanske kuhinje.

Napuljska pizza

Napulj je mesto gde je rođena moderna pizza. Priča o „Pizza Margherita“ je verovatno najpoznatija legenda o pizzi. Prema priči, 1889. godine, pizzaiolo Raffaele Esposito je stvorio pizzu u čast kraljice Margarite od Savojskog. Koristio je paradajz, mocarelu i bosiljak, što je predstavljalo boje italijanske zastave. Ova kombinacija je postala toliko popularna da je zauvek promenila svet pizze, a ova kombinacija sastojaka zadržala se do današnjeg dana i nalazi se u redovnoj ponudi jelovnika u picerijama svih kontinenata, pa i u Pizza Plus ponudi.

Sastojci i tehnike pripreme

Prvobitni sastojci prve pizze bili su vrlo jednostavni: testo, paradajz, sir i začinsko bilje. Ali, kako su se ukusi i tehnologije razvijale, tako se i pizza menjala. Danas imamo različite vrste brašna, stotine vrsta sireva i beskrajne mogućnosti dodataka – od tradicionalne pršute do egzotičnih plodova mora.

Širenje pizze izvan Italije

Kako je pizza napustila granice Italije? Tokom kasnog 19. i početkom 20. veka, italijanski imigranti su doneli svoje kulinarske tradicije u Sjedinjene Američke Države. Pizza je postala posebno popularna u gradovima poput Njujorka i Čikaga, gde su se razvile prepoznatljive regionalne varijante.

Globalizacija i moderna pizza

U drugoj polovini 20. veka, fast food lanci započeli su svoju dominaciju, a pizza je postala globalni fenomen. Brzi način života doveo je do razvoja pizza dostave, a lanci poput Pizza Hut i Domino’s učinili su pizzu dostupnom svima. Danas možemo naći pizzerije u gotovo svakom delu sveta, sa nebrojano mnogo varijacija u vrstama testa i kombinaciji sastojaka.

Pizza kao kulturni fenomen

Pizza nije samo hrana; ona je postala deo popularne kulture. Pojavljuje se u filmovima, TV serijama, pa čak i u pesmama. Pizza je simbol druženja, brze hrane i hedonizma. Njena jednostavnost i prilagodljivost omogućavaju joj da bude konstantno popularna i relevantna.

Od skromnih početaka kao tanki hleb sa začinima do globalnog kulinarskog fenomena, pizza je prešla dug put. Svako pica parče nosi sa sobom delić istorije i tradicije, spojene sa modernim inovacijama. Zato sledeći put kada zagrizete parče pice, setite se bogate istorije i kulture koju ovaj jednostavan, ali savršen obrok nosi sa sobom

Podeli na mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Poslednje objavljeno

Pogledaj menu

Pizza Plus social