Pasta sastojci iz vašeg doma

pasta sastojci
Sadržaj

Pasta je jedno od najčešće spremanih jela na brzinu, zahvaljujući svojoj jednostavnosti pripreme i velikim mogućnostima kombinovanja. Bilo da ste iskusni kuvar ili početnik u kuhinji, uvek postoji način da obogatite svoj tanjir paste koristeći sastojke koje već imate kod kuće. Provešćemo vas kroz razne dodatke koje možete naći u svojoj kuhinji, inspirišući vas da eksperimentišete i stvorite ukusne obroke, a možete prepisati recept i sa liste naših pasta specijaliteta.

Osnovni sastojci

Svaka kuhinja obično ima nekoliko osnovnih sastojaka koji mogu transformisati jednostavnu pastu u ukusan obrok. Maslinovo ulje i beli luk su temelj mnogih sosova za pastu. Zagrejte malo maslinovog ulja, dodajte sitno seckani beli luk i već imate bazu za ukusan sos. So i biber su nezaobilazni za podizanje ukusa, ali budite umereni – uvek možete dodati još, ali ne možete oduzeti.

Parmezan ili drugi tvrdi sirevi su klasičan dodatak koji donosi bogat, slankasti ukus. Ako nemate parmezan, možete koristiti i druge tvrde sireve. Čak i ako imate samo običan tvrdi sir, narendajte ga preko paste za dodatnu aromu.

Povrće iz frižidera

Frižider je često riznica sastojaka za pastu. Paradajz, bilo sveži ili sušeni, može biti osnova za mnoge sosove. Sveži paradajz možete iseći na kockice i kratko propržiti sa belim lukom za brzi sos, dok sušeni paradajz možete potopiti u vruću vodu, iseckati i dodati pasti za intenzivan ukus.

Tikvice i šargarepa su odlični za dodavanje teksture i nutritivne vrednosti vašoj pasti. Iseckajte ih na tanke trake ili kockice i kratko propržite pre dodavanja pasti. Paprika i luk, bilo sveži ili prženi, mogu značajno poboljšati ukus vašeg jela.

Zeleno povrće i začinsko bilje

Zeleno lisnato povrće poput spanaća ili rukole može se lako ubaciti u vruću pastu. Ovo ne samo da dodaje ukus, već i povećava nutritivnu vrednost obroka.

Sveže začinsko bilje poput bosiljka, peršuna ili origana može značajno promeniti ukus vaše paste. Čak i ako imate samo sušene začine, i oni mogu doprineti ukusu. Nemojte zaboraviti na kapare i masline – ovi mali, ali moćni dodaci mogu dodati slan, pikantan ukus vašem jelu.

Proteinski dodaci

Za one koji žele da dodaju proteine svojoj pasti, postoji mnogo opcija koje se mogu naći u kuhinji. Konzervirani tunjevina ili sardine su odličan izbor za brzu pripremu – samo ih ocedite i pomešajte sa pastom. Ako imate ostatke pečenog pilećeg mesa, iseckajte ih i dodajte pasti za ukusan obrok.

Jaja su još jedan sjajan izvor proteina koji se može naći u većini kuhinja. Možete napraviti jednostavnu karbonaru mešajući žumanca sa rendanim sirom, dodajući ih vreloj pasti uz stalno mešanje.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke mogu dodati hrskavost i bogat ukus vašoj pasti. Pinjoli su klasičan dodatak, posebno u kombinaciji sa bosiljkom za pravljenje pesta. Ako nemate pinjole, bademi mogu biti odlična zamena.

Orasi i lešnici, grubo seckani i lagano prženi, mogu dodati zanimljivu teksturu i ukus vašem jelu. Čak i semenke bundeve ili suncokreta mogu biti neočekivan, ali ukusan dodatak.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi mogu pretvoriti vašu pastu u kremasto, bogato jelo. Malo pavlake ili grčkog jogurta može stvoriti luksuznu teksturu. Ako imate mocarelu ili feta sir, iseckajte ih i dodajte toploj pasti za rastopljenu, sirastu poslasticu.

Maskarpone sir, iako se često povezuje sa desertima, može biti izvrstan dodatak za kremaste sosove za pastu. Pomešajte ga sa malo vode od kuvanja paste za svilenkasti sos.

Sastojci iz špajiza

Vaš špajiz, ako ste među srećnicima koji ga poseduju, može biti izvor mnogih ukusnih dodataka za pastu. Konzervirani paradajz je osnova za mnoge klasične sosove za pastu. Artičoke iz tegle mogu dodati sofisticiran ukus vašem jelu – samo ih ocedite, iseckajte i dodajte pasti.

Sušene pečurke mogu se rehidrirati u toploj vodi i dodati pasti za bogat, zemljani ukus. Čak i ako imate samo konzervirani grašak ili kukuruz, oni mogu dodati boju i teksturu vašem obroku.

Neobični dodaci za eksperimentisanje

Za one koji vole da eksperimentišu, mnogi neočekivani sastojci mogu se pretvoriti u ukusne dodatke za pastu. Ostatak vina može se redukovati u tiganju za bogat sos. Med ili džem mogu se koristiti u malim količinama za stvaranje slatko-slanih kombinacija koje će iznenaditi vaše nepce.

Ako volite pikantnu hranu, ljuta papričica ili čili sos mogu dodati vatru vašem jelu. Budite oprezni sa količinom i uvek počnite sa manje – lakše je dodati nego oduzeti ljutinu!

Saveti za kombinovanje sastojaka

Pri kombinovanju sastojaka, razmislite o ravnoteži ukusa. Pokušajte da uparite masne sastojke (poput sira ili orašastih plodova) sa kiselim ili svežim ukusima (poput limuna ili začinskog bilja). Sezonski pristup odabiru dodataka ne samo da će osigurati najbolji ukus, već i najnižu cenu sastojaka.

Ne bojte se da improvizujete – neki od najboljih obroka nastaju iz eksperimentisanja.

Vaša kuhinja je verovatno punija mogućnostima nego što mislite. Sa malo mašte i spremnosti da eksperimentišete, možete stvoriti bezbroj ukusnih varijacija paste koristeći sastojke koje već imate. Nemojte se plašiti da kombinujete neobične sastojke ili da odstupite od tradicionalnih recepata. Kuvanje bi trebalo da bude zabavno i kreativno iskustvo.

Sledeći put kada pomislite da nemate ništa za jelo, pogledajte ponovo u svoj frižider ili jednostavno pozovite Pizza Plus i poručite nešto iz našeg raznovrsnog jelovnika.

Podeli na mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest